Cosina CT-1 & Cosina objektiiveja

Sain isältäni vanhan Cosina CT-1 filmikameran ja sen mukana kaksi objektiiviä.

Cosina CT-1Cosina CT-1

 

 

 

 

 

 

 

Cosina Cosinon-s 50mm F2 ja Cosina MC Cosinon-W 28mm F2.8. Tottakaihan linssejä piti päästä myös kokeilemaan omassa Canon EOS 50D kamerassa.

Cosina Cosinon-s 50mm F2

Cosina Cosinon-s 50mm F2

Pentax-K Canon EOS adapteri

Pentax-K Canon EOS adapteri

Tilasin eBaysta Pentax K – EF adapterin. Adapteri toimii hyvin ja käy linsseihin ja kameraan ilman ongelmia.

Kuitenkin näissä Cosinan objektiiveissa on vain jaainoastaan automaattinen aukon säätö valoituksenmittaukseen, niin objektiivit toimivat kamerassani vain täydellä aukolla.

Joissakin objektiiveissa, ainakin M42 bajonetilla olevissa on Auto/Manuaali mahdollisuus eli jos on ostamassa vanhoja objektiivejä, niin kannattaa valita sellainen jonka saa asetettua manuaali-tilaan. Automaatti-tilalla ei tee uudemmissa kameroissa mitään.

Cosina Cosinon-s 50mm F2

Cosina Cosinon-s 50mm F2

Netistä löytyy vaikka minkälaisia vinkkejä miten ongelmasta pääsee eroon poistamalla aukon pala
utukseen tarkoitetun vivun hyvällä tai vähemmän hyvällä tavalla. Minä en kuitenkaan halua muokata linssejä, koska muuten niillä ei ole hyvä kuvata enää sellaisella kameralla, joka tukee tuota vanhaa mekaniikkaa nii kuin tuo Cosina.

Päätin siis kokeilla muokata adapteria. Pahimmassakaan tapauksessa en siis rikkoisi kuin parin euron adapterin.

Cosina MC Cosinon-W 28mm F2.8

Cosina MC Cosinon-W 28mm F2.8

Adapteriin porattu uusi reikä

Adapteriin porattu uusi reikä

Tutkin linssin kiinnitystä kameraan ja huomasin, että himmennin vipu ottaa juuri silloin kiinni kun EF bajonetissa kiinnitystappi on naksahtamassa paikoilleen. Porasin siis adapteriin uuden kiinnitystapin reiän muutaman millin aikaisemmin kuin se normaalisti on. Tällä tavoin adapteri
lukkiutuu runkoon juuri ennenkuin himmenninvipu osuu peilikotelon runkoon. Haittapuolena tässä on tietenki se, ettei bajonettia ole kierretty loppuun asti, joten lukitustappi rasittuu normaalia enemmän. Jää nähtäväksi onko tuosta käytännön haittaa 🙂

Cosina MC Cosinon-W 28mm F2.8

Cosina MC Cosinon-W 28mm F2.8

Pentaprisma ja mikroprismarengas

Pentaprisma ja mikroprismarengas

En kerennyt vielä kuvailemaan objektiiveillä kuin tuolla 50mm parin kuvan verran. Kuvaaminen on muuten varsin hauskaa. Canonin kamerat osaavat tehdä valotuksen mittauksen vaikka ilman objektiivia eli Av ja M-tilat toimivat aivan normaalisti, aukko ja tarkennus tehdään tietenkin käsin objektiivin renkaita pyörittämällä eikä kameran rullalla.

 

Tarkennus tietenkin on paljon vaikeampi kuin Cosinan pentaprisman ja mikroprismarenkaan läpi. 50D:ssä on myös pentaprisma etsin, mutta ns. leikkolasi mikroprismarenkaalla avustaisi kovasti, esim tälläinen.